No items found.

EVERGREEN BRANCH (draft)

PROJECT DESCRIPTION

The architecture of the new one-story library - which is sited adjacent to a public park amid a largely residential area - conveys a distinguished civic presence without disrupting the scale of neighboring structures. A pronounced canopy supported by a large concrete column marks the building's entryway.

The concept for the interior spaces draws from retail merchandising display principles and residential design paradigms. The latest releases in technology and literature are showcased in the library's foyer. A warm, welcoming reading lounge - the "Living Room" - features two fireplaces and looks out onto a small sculpture garden. Wood-slat ceilings bring warmth to the space. Clerestory windows provide diffused natural light, and help to articulate the library as an approachable community destination rather than a traditional "book fortress".

Client

City of San Jose

Date

2006

Size

21,000 sf

Budget

Delivery Method

Design/Bid/Build

Firm of Record

STUDIOS Architecture Charles Dilworth as Managing Principal and Design Principal

Photography

Firms of Record